Ak chcete robiť neuveriteľné veci, musíte mať neuveriteľné sny. (John Eliot)

Moje najobľúbenejšie

V športovom kolektíve sa pohybujem už dosť dlho a zhruba viem, ako sa kto stravuje, čo má rád, čo by do úst nedal a čo si zas nemôže odpustiť. Ja som si už prešla kadečím a mnohí si zrejme povedia, že ja nie som ani len trošku človek, od ktorého by si nechali ohľadom stravy poradiť. V posledných rokoch sa toho ale veľa zmenilo, čo to som si naštudovala a prečítala niekoľko kníh (internetom sa snažím neriadiť, veď vieme čo všetko sa tam popíše a akú šarapatu to už v stravovaní narobilo). Mojim cieľom nie je nakazovať ľuďom čo majú, či nemajú jesť. Rada poradím, vypočujem si, poviem svoj názor a tým to končí. Je na každom z nás, aby si našiel, akým smerom sa uberie, čo je pre neho v živote dôležité a čo si určí ako prioritu. Tak ako fungujem teraz mi vyhovuje, aj keď sa to veľa ľuňom nepáči, nedokážu to pochopiť a možno tým aj opovrhujú.

Na začiatku roku 2014 som si povedala, že minimalizujem príjem lepku v potravinách, čo sa mi zatiaľ darí dodnes a skutočne si nemôžem sťažovať. Nadúvanie prestalo, kŕče v žalúdku bez príčiny  taktiež ustali a celková vnútorná pohoda sa ustálila. Nemám celiakiu, ale bez lepsku sa cítim dobre a v pohode. Taktiež sa snažím eliminovať cukor, aj keď samozrejme aj ja občas podľahnem nejakej tej zmrzline, či čokoláde. Obľubujem aspoň 70%, to je mňamka a žiaden hriech!





Ako špotovec, by som asi mala jesť rôzne doplnky stravy, proteíny, ionťáky, gély, energetické tyčinky, sacharidové tabletky a neviem čo ešte. Popravde sa v tých doplnkoch veľmi nevyznám. Pri pomyslení na to, koľko chemikálii je v každom jednom z nich sa mi obracia žalúdok. Viac sa mi pozdáva predstava dopĺňať potrebné vitamíny, živiny a energiu prirodzenou stravou. Jasné, na pretekoch si aj ja občas dám jeden ten gél, neberiem to však, ako každotréningovú súčasť. Obrovskú väčšinou mojej stravy tvoria fakt prirodzené, nie chemické potraviny. Samozrejme, žijeme v dobe, kedy potraviny nie sú také, aké bývali, obsahujú menšie množstvo živín a aj ja som nútená siahnuť po tabletkách, ak môžem, snažím sa im ale vyhnúť.



Ako väčšina športovcov, mám problémy so železom. Mám ho jednoducho málo, niekedy až primálo na to aby som bola vôbec schopná behať. Tento môj nedostatok sa snažím dopĺňať hlavne prirodzenou stravou, aj keď to v mojom prípade nie je dostačujúce. 

Mojim hlavným zdrojom železa  v potrave je červené mäso, ktoré mám z mias najradšej a snažím sa, aby som ho v strave mala dostatok. Obsahuje veľké množstvo železa, veľa bielkovín a málo tuku (21g bielkovín a len 8g tuku na 100g sviečkovej). Najradšej mám hovädzie steaky, hovädzie varené, alebo len tak na zeleninke.

Zo zeleniny je na železo bohatá hlavne červená repa, ktorú jedávam surovú, zaváranú, robievam si šťavu, alebo z nej pečiem koláčiky. 

Okrem cvikle je pre chudokrvnosť výborné všetko, čo je farebné. Od zelených šalátov, cez špenát až po brusnice, ktoré by nemali chýbať v jedálničku žiadneho športovca.

Môj nedostatok je ale tak veľký, že si (pre moje nepotešenie) musím pomáhať aj tabletkovou formou. 

Vitamíny dopĺňam každodennou konzumáciou čerstvej zeleniny a ovocia, ktoré milujem. Nakrájam si všetku zeleninu, ktorú v chladničke nájdem, hodím ju do misky, šupnem korenie, bylinky, olivový olej (dobre sa v ňom rozpúšťajú vitamíny D, E, K, A) a wualá, šalát je na svete. Ovocie sa snažím jesť tak do 16:00 kvôli vysokému obsahu cukru. Milujem však všetko, okrem banánov a kivi, ktoré mi nerobia dobre na žalúdok. Najradšej mám grep, ktorý nenahraditeľne patrí k mojim raňajkám. Mojim druhým naj ovocím sú jablká, ktoré sa dajú jesť celý rok a sú pre našu oblasť najprirodzenejšie. Najlepšie sú tie s čiernymi bodkami vďaka ktorým spoznám, že sú zdravé.


A teraz moje skutočne najpbľúbenejšie, moja závislosť a najväčšia slabosť. Oriešky, oriešky a ešte raz oriešky každého druhu a veľkosti (najradšej mám nelúpané mandle), sušené ovocie (bez pridaného cukru), kokos, semiačka,...samé mňamky
Tak bez týchto potravín si fakticky neviem predstaviť život a každý deň bez nich cítim deficit. Sú síce bohaté na tuky, obsahujú ale hlavne nenasýtené mastné kyseliny (čiže tie "dobré" tuky). Okrem toho majú ale aj vysoké množstvo bielkovín a vlákniny, ktorá je skvelá na trávanie. Sušené ovocie je pre mňa hlavným zdrojom cukrov. Najmä hrozienka sa stali každodennou súčasťou môjho dňa.

foto: internet







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára